Máta peprná nesmí na zahradě chybět



Kategorie: Bylinky | 09.06.2011

Máte rádi mátový čajíček, anebo mojito? Vypěstujte si na zahrádce mátu peprnou. Když mátu zasadíte do stínu a budete ji pravidelně zalévat, dobře se jí povede.

Pěstujeme mátu
Mátu vysazujeme jako sazenice, a to nejlépe do stinného koutu zahrady. Máta potřebuje pravidelnou zálivku, nemá ráda sucho. Je choulostivá jak na ostré slunce, tak na mráz. Máta je víceletá bylina, která Vám vydrží na záhoně i pět let. Na zimu si nasušte vždy čerstvou mátu a skladujte ji ve sklenici s uzávěrem.    

Použití máty
Máta se používá k přípravě osvěžujících nápojů, ale přidává se také do mnoha pokrmů. Protože působí proti nadýmání, hodí se především k luštěninovým jídlům. Kromě toho účinně tlumí pálení žáhy. Z máty si kromě mojita a tradičního mátového čaje můžete připravit také osvěžující ledový čaj, anebo mátový likér. Skvěle však se hodí také k masu. My Vám přinášíme recept na proslulou mátovou omáčku, která se podává právě k masu, a to nejlépe k jehněčímu.         

Mátová omáčka k masu
Suroviny:
hrst sušených mátových lístků
2 lžíce třtinového cukru
200 ml vinného octa
100 ml vody 

Příprava:
1. Listy máty rozdrobíme.
2. Vodu smícháme s octem, přivedeme k varu a nalijeme na rozemnuté lístky. 
3. Necháme vylouhovat a podáváme k masu.
Dobrou chuť!

Mátové zajímavosti
V Anglii je podobná mátová omáčka známá jako sherry mint sauce. Místo vinného octa však používají sherry ocet. Ten můžete nahradit přidáním panáka sherry. 
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.